banner


Αρχική

Βιογραφικό

Ιατρείο

Θέματα

Επικοινωνία

Σύνδεσμοι


Φυσικός τοκετός ή απλά... τοκετός;

Πάνε χρόνια πια, αλλά όταν όντας ακόμα στη Μ. Βρετανία ένα πολύ αγαπητό μου ζευγάρι στην Αθήνα μού ανακοίνωσε ότι προτίθενται να γεννήσουν με “φυσικό τοκετό” η πρώτη μου αντίδραση ήταν δυσπιστία, αν όχι έκδηλη ανησυχία. Έχοντας στο μυαλό μου παραμελημένα περιστατικά που είχα αντιμετωπίσει στο παρελθόν, αποτέλεσμα τοκετών στο σπίτι από μαίες με ελλιπή εκπαίδευση, θεώρησα το ρίσκο ανούσιο και υπερβολικό. Εντούτοις, συζητώντας παραπάνω μαζί τους γρήγορα κατάλαβα ότι υπήρχε μια σύγχυση ορολογίας: αυτό που θεωρείται “φυσικός τοκετός” στην Ελλάδα εγώ το γνώριζα απλά ως... τοκετό.

Το μοντέλο μαιευτικής φροντίδας στη Μ. Βρετανία έχει σαφείς κανόνες. Οι μαίες εκτελούν τους τοκετούς που εξελίσσονται φυσιολογικά, οι γιατροί επιβλέπουν και επεμβαίνουν όταν εμφανίζονται επιπλοκές. Παρόλο που η πλειοψηφία των τοκετών διενεργείται στο νοσοκομείο αυτό δε σημαίνει περιορισμό στο κρεβάτι, ορούς, επισκληρίδιο και μη απαραίτητες παρεμβάσεις. Αντίθετα στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν αντενδείξεις (που είναι και η πλειοψηφία) ενθαρρύνεται η κινητοποίηση της γυναίκας, η βύθιση σε νερό για αναλγησία, η χρήση ήπιων φαρμακευτικών (π.χ. οξειδίου του αζώτου) ή εναλλακτικών αναλγητικών (π.χ. TENS, αρωματοθεραπείας, βελονισμού) και πρωτίστως η δημιουργία ενός κατά το δυνατόν ευχάριστου και ήρεμου περιβάλλοντος κατά τον τοκετό. Φυσικά επειδή η εξέλιξη του τοκετού είναι από τη φύση της απρόβλεπτη παρεμβάσεις δεν αποκλείονται ποτέ εκ των προτέρων, γίνονται όμως πάντοτε για λόγους ιατρικά ενδεδειγμένους και μετά από συζήτηση με την επίτοκο και το σύντροφό της.

Αυτός ο τρόπος διεξαγωγής του τοκετού δεν παραβλέπει ότι ο στόχος τελικά είναι η ασφαλής γέννηση ενός υγιούς παιδιού από μια υγιή μητέρα. Ούτε αρνείται ότι η στοχευμένη χρήση επεμβατικών μαιευτικών τεχνικών κάνει αρκετές φορές τη διαφορά μεταξύ τραγωδίας και ευτυχούς αποτελέσματος. Απλά αναγνωρίζει ότι ο τοκετός είναι μια φυσική διαδικασία που έχει τους δικούς της όρους και κανόνες οι οποίοι θα πρέπει να γίνονται σεβαστοί. Σεβόμενοι αυτούς τους κανόνες παρεμβάσεις δεν απαιτούνται τελικά παρά σε μια μικρή μειοψηφία περιπτώσεων.

Οι γυναίκες στη χώρα μας βίωσαν επί δεκαετίες ένα διαφορετικό μαιευτικό μοντέλο - συχνότερες παρεμβάσεις, περισσότερο άγχος και πολύ μικρή πίστη στην αποτελεσματικότητα της φυσικής διαδικασίας του τοκετού. Ως αποτέλεσμα δυσκολεύονται να δουν τη στιγμή της γέννησης του παιδιού τους ως τη στιγμή μοναδικής ευτυχίας που είναι, μια εμπειρία ζωής που συνήθως πηγαίνει καλά και που δεν αναμένεται να έχει επιπλοκές. Αντίθετα, συχνά την προσεγγίζουν με άγχος και φόβο πράγμα που αφαιρεί πολλά από τη χαρά της μητρότητας που θα έπρεπε να βιώνουν. Ένας έμπειρος καθηγητής μου έλεγε χαρακτηριστικά στις εγκύους που αντιμετώπιζαν δυσκολίες: "Εσύ μην έχεις άγχος, με πληρώνεις για να το έχω εγώ"! Με εμπιστοσύνη στην ιατρική και μαιευτική ομάδα που έχει αναλάβει τη φροντίδα της και πίστη στο σώμα της η γυναίκα όντως μπορεί και πρέπει να βιώνει τον τοκετό ως στιγμή ευτυχίας όχι ως κάτι που ανυπομονεί να ξεχάσει.

Οι φίλοι μου τελικά απέκτησαν ένα υπέροχο κοριτσάκι με τον “φυσικό τοκετό” που επιθυμούσαν, χωρίς επιπλοκές ή παράπονα από την όλη διαδικασία. Μέχρι να γίνει και στη χώρα μας ο “φυσικός τοκετός” απλά... τοκετός ζευγάρια σαν και αυτά θα είναι "πρωτοπόροι" μιας τάσης που αν και θεωρείται "εναλλακτική" στην πραγματικότητα δεν αποτελεί παρά την επιστροφή στους βασικούς κανόνες της Μαιευτικής.gynaikologia.grDr Γεώργιος Κ. Μιχαλόπουλος DRCOG BSCCP
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος
Ειδικός στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική
τ. Επιμελητής New Royal Infirmary of Edinburgh
Ειδικευθείς και εξειδικευθείς στη Μ.Βρετανία

Γράμμου 45, Βριλήσσια 152 35, Αθήνα
Τηλ. 2108045090, 6981012992


Όροι χρήσης ιστοσελίδας