banner


Αρχική

Βιογραφικό

Ιατρείο

Θέματα

Επικοινωνία

Σύνδεσμοι


Με το κράνος στον αγκώνα

Σημείωση:

Τα ποσοστά που αναφέρονται παρακάτω βασίζονται σε διεθνείς μελέτες που έχουν γίνει στο εξωτερικό. Νεότερα δεδομένα από τοκετούς VBAC στην Ελλάδα παρουσιάζουν σημαντικές στατιστικές διαφορές επιπλοκών.


Για μήνες από την επιστροφή μας στην Ελλάδα οι δυο μικροί γιοι μου έβρισκαν καθημερινά πολλά να σχολιάσουν στο δρόμο: “κοίτα, ένας άνθρωπος πέρασε το δρόμο με κόκκινο!”, “αυτοί έχουν ένα παιδάκι ανάμεσά τους στο μηχανάκι!”, “αυτή η κυρία φοράει το κράνος στον αγκώνα αντί στο κεφάλι!”, “μα γιατί κανένας δε φοράει ζώνη;” Έχοντας γαλουχηθεί από την πρώτη μέρα της ζωής τους στο εξωτερικό με συγκεκριμένους κανόνες οδικής ασφάλειας, η ελληνική συμπεριφορά στο δρόμο τους έκανε φοβερή εντύπωση. Το πιο εντυπωσιακό όμως δεν ήταν οι ερωτήσεις τους – ήταν η αδυναμία μας να δώσουμε ικανοποιητικές απαντήσεις σε αυτές τους τις απορίες.

Η αλήθεια είναι ότι δεν αξιολογούμε όλοι τον κίνδυνο με τον ίδιο τρόπο. Κάποιος μπορεί να ακούει ότι η ζώνη έσωσε τη ζωή του γείτονά του και να σκέφτεται ότι μπορεί αύριο να σώσει και τη δική του. Άλλος, ότι δεν του είναι απαραίτητη γιατί οδηγεί προσεκτικότερα, έχει ασφαλέστερο αυτοκίνητο και γιατί τα ατυχήματα είναι έτσι κι αλλιώς σπάνια. Τελικά πολλά εξαρτώνται από το πώς αξιολογούμε τον (οποιονδήποτε) κίνδυνο. Οι διαφορές στην αξιολόγηση είναι τελικά και η αιτία των διαφορών στις επιλογές που κάνουμε στη ζωή μας. Και μία από αυτές είναι και ο τρόπος που θα γεννήσουμε τα παιδιά μας.


Το δικαίωμα της επιλογής στον τοκετό

Λόγω του προσανατολισμού μου προς το φυσικό και μη παρεμβατικό τοκετό έχω την τύχη να έρχομαι σε επαφή με ζευγάρια που ως ένα βαθμό
έχουν ενημερωθεί για το θέμα. Άνθρωποι που έχουν αντίληψη της ιατρικής πραγματικότητας και γνώση των επιστημονικών δεδομένων. Οι επιλογές τους όμως σε ό,τι αφορά τον τοκετό δεν ταυτίζονται. Κάθε γυναίκα διαλέγει τελικά αυτό που ταιριάζει στον ιδιαίτερο χαρακτήρα της και τα βιώματά της αφού αξιολογήσει τις πιθανότητες επιπλοκών. Για παράδειγμα, το ποσοστό 0,5-0,74% που αντιπροσωπεύει την πιθανότητα ρήξης της μήτρας σε φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική (VBAC) για κάποιους μεταφράζεται στο ότι είναι ιδιαίτερα ασφαλές, όμως για άλλους είναι επαρκής αιτία για προγραμματισμένη καισαρική. Οι επιλογές αυτές δεν μπορούν να μπουν στη λογική “σωστού-λάθους” - ένα ζευγάρι δεν επιλέγει το “σωστό”, επιλέγει το “σωστό για αυτούς”.

Αυτό το "σωστό για το ζευγάρι" είναι που καλούνται να εξυπηρετήσουν όλοι όσοι εμπλέκονται στη γέννηση ενός παιδιού. Δεν αρκεί η συμβολή μας να περιορίζεται στην εξασφάλιση της ασφάλειας του τοκετού, έστω κι αν αυτό αποτελεί φυσικά πρώτιστο μέλημά μας. Πρέπει επιπλέον να επιδιώκουμε με κάθε τρόπο να κάνουμε την εμπειρία του τοκετού ανάλογη των επιθυμιών και των προσδοκιών των γονιών. Ο λόγος είναι ότι στον τοκετό σημασία δεν έχει μόνο το αποτέλεσμα αλλά και το πώς φτάσαμε εκεί. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τόσες και τόσες γυναίκες θυμούνται τον τοκετό τους ως τραυματική εμπειρία παρόλο που τα παιδιά τους γεννήθηκαν με ασφάλεια. Συχνά κοινός παρονομαστής σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι οι επιλογές τους δεν ελήφθησαν υπόψη και τους επιβλήθηκαν παρεμβάσεις που κάποιος τρίτος έκρινε "σωστές" γι'αυτές.

Η συνεργασία των επαγγελματιών υγείας με το ζευγάρι που υποστηρίζουν είναι κομβικής σημασίας για τη θετική εξέλιξη του τοκετού και πρέπει να υλοποιείται ανεξαρτήτως των επί μέρους επιλογών των γονιών. Με τον ίδιο λοιπόν τρόπο οφείλουμε να σταθούμε δίπλα στη μητέρα που επιθυμεί να γεννήσει φυσιολογικά, με αυτή που επιλέγει να κάνει καισαρική. Σε αυτή που επιλέγει να περιμένει την φυσική έναρξη του τοκετού όσο κι αν χρειαστεί, με αυτή που κρίνει ότι δεν επιθυμεί παράταση μετά τις 40 εβδομάδες. Σε μια έγκυο που κάνει επιλογές που θα κάναμε ίσως και οι ίδιοι, με μια άλλη που κατόπιν αναλυτικής ενημέρωσης τελικά διαλέγει κάτι διαφορετικό. Οι γιατροί, οι μαίες, οι σύμβουλοι μητρότητας και όλοι όσοι εμπλέκονται στη γέννηση ενός παιδιού δεν είναι εκεί για να κρίνουν, να αποφασίσουν ή να επιβάλλουν στο ζευγάρι. Είναι εκεί για να το συμβουλεύσουν, να το στηρίξουν και να του δώσουν τη δύναμη και τα μέσα που χρειάζεται για να πετύχει τους στόχους του. Με αγάπη, κατανόηση, σεβασμό και τελικά δεχόμενοι ότι κάποιοι ίσως προτιμούν μερικές φορές να έχουν το κράνος στον αγκώνα...


gynaikologia.grDr Γεώργιος Κ. Μιχαλόπουλος DRCOG BSCCP
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος
Ειδικός στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική
τ. Επιμελητής New Royal Infirmary of Edinburgh
Ειδικευθείς και εξειδικευθείς στη Μ.Βρετανία

Γράμμου 45, Βριλήσσια 152 35, Αθήνα
Τηλ. 2108045090, 6981012992


Όροι χρήσης ιστοσελίδας