banner














Αρχική

Βιογραφικό

Ιατρείο

Θέματα

Επικοινωνία

Σύνδεσμοι


Η διερεύνηση και αντιμετώπιση της υπογονιμότητας

Η αλλαγή των κοινωνικών και εργασιακών συνθηκών τις τελευταίες δεκαετίες έχει οδηγήσει πλέον πολλά ζευγάρια να τεκνοποιούν αργότερα από ό,τι στο παρελθόν. Αυτό έχει δυστυχώς επιπτώσεις στη γονιμότητά τους, με τις μελέτες να δείχνουν ότι ένα στα έξι ζευγάρια σήμερα δεν κατορθώνει να αποκτήσει παιδί.

Στατιστικά εάν 100 σεξουαλικά ενεργές γυναίκες δε χρησιμοποιήσουν καμία μέθοδο αντισύλληψης οι 84 θα μείνουν έγκυες μέσα σε ένα χρόνο και οι 92 μέσα σε δυο. Συνεπώς ένα ζευγάρι θεωρείται υπογόνιμο αν δεν έχει επιτευχθεί εγκυμοσύνη μέσα σε 1-2 χρόνια ελεύθερων επαφών.

Η υπογονιμότητα μπορεί να οφείλεται στο γυναικείο παράγοντα (π.χ. αδιαβατότητα σαλπίγγων, απουσία ωοθυλακιορρηξίας), τον ανδρικό (π.χ. χαμηλός αριθμός ή κινητικότητα σπερματοζωαρίων) ή και τους δύο. Επιπλέον μπορεί να υπάρχουν ζητήματα που επηρεάζουν την επιτυχή συνουσία (π.χ. χρονική στιγμή μέσα στον κύκλο, πόνος, αδυναμία εκσπερμάτωσης).

Οι γόνιμες μέρες για μια γυναίκα είναι το πολύ 5-6 κάθε μήνα. Το ωάριο ζει μόνο γύρω στις 24 ώρες από την ωοθυλακιορρηξία ενώ τα σπερματοζωάρια μπορεί να επιβιώσουν 72-120 ώρες (3-5 μέρες) από την εκσπερμάτωση. Αυτό σημαίνει ότι εάν η σεξουαλική επαφή γίνει έως και 5 μέρες πριν την ωοθυλακιορρηξία μπορεί να επιτευχθεί εγκυμοσύνη. Η ακριβής στιγμή της ωοθυλακιορρηξίας ποικίλει ανάλογα με τη διάρκεια του κύκλου, κατά κανόνα όμως συμβαίνει 13 με 17 ημέρες πριν την επόμενη περίοδο.

Αφού εξεταστούν παράγοντες που αφορούν στη σεξουαλική επαφή, η διερεύνηση της γυναικείας υπογονιμότητας ξεκινά με αιματολογικές εξετάσεις και υπερηχογράφημα. Αναλόγως των ευρημάτων, μπορεί να χρειαστεί λαπαροσκόπηση ή/και υστεροσαλπιγγογραφία. Το σπερμοδιάγραμμα είναι η βασική εξέταση του ανδρικού παράγοντα και αξιολογεί τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά του σπέρματος. Ανάλογα με την αιτία της υπογονιμότητας μια σειρά στοχευμένων παρεμβάσεων μπορούν να αποκαταστήσουν τη γονιμότητα της γυναίκας, για παράδειγμα η χειρουργική θεραπεία συμφύσεων και ενδομητρίωσης, ή η φαρμακευτική θεραπεία πρόκλησης ωοθυλακιορρηξίας. Τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων ελέγχονται με ορμονικές εξετάσεις και υπερηχογράφημα. Εάν η υπογονιμότητα παραμένει ή τα αίτια σχετίζονται κατά βάσει με την ποιότητα του σπέρματος, τεχνικές όπως η σπερματέγχυση και η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορούν να δώσουν τη λύση με ποσοστά επιτυχίας ανά κύκλο θεραπείας 20-45% αναλόγως και της ηλικίας της γυναίκας.






gynaikologia.gr











Dr Γεώργιος Κ. Μιχαλόπουλος DRCOG BSCCP
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος
Ειδικός στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική
τ. Επιμελητής New Royal Infirmary of Edinburgh
Ειδικευθείς και εξειδικευθείς στη Μ.Βρετανία

Γράμμου 45, Βριλήσσια 152 35, Αθήνα
Τηλ. 2108045090, 6981012992


Όροι χρήσης ιστοσελίδας