banner














Αρχική

Βιογραφικό

Ιατρείο

Θέματα

Επικοινωνία

Σύνδεσμοι


Εναλλακτικές θεραπείες των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης

Για τις γυναίκες που δεν επιθυμούν ή δεν μπορούν για ιατρικούς λόγους να λάβουν σκευάσματα ορμονικής υποκατάστασης υπάρχει μια σειρά εναλλακτικών θεραπειών που μπορούν ως ένα βαθμό να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Κάποιες από αυτές είναι φαρμακευτικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε άλλες παθήσεις και έχουν ευεργετικά αποτελέσματα και στην αντιμετώπιση της εμμηνόπαυσης, άλλες είναι φυτικής προέλευσης φάρμακα, επιλογές διατροφής ή αλλαγές του τρόπου ζωής.

1) Άσκηση. Η τακτική άσκηση έχει βρεθεί ότι δρα ευεργετικά στην αντιμετώπιση πολλών από τις επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης. Συμβάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, εμποδίζει την απίσχναση των μυών και ενισχύει το αίσθημα ευεξίας. Ο τύπος και η ένταση της άσκησης μπορεί να είναι αυτός που προτιμά και είναι στα πλαίσια δυνατοτήτων της γυναίκας π.χ. ένα μισάωρο τρέξιμο 3-4 φορές την εβδομάδα.

2) Διακοπή του καπνίσματος, περιορισμός της χρήσης καφεΐνης. Η συχνότητα και ένταση των επεισοδίων εξάψεων επιδεινώνονται από τη χρήση νικοτίνης και καφεΐνης οπότε καλό είναι οι ουσίες αυτές να αποφεύγονται.

3) Φυτοοιστρογόνα. Ορισμένες φυτικές τροφές περιέχουν φυτοοιστρογόνα, δηλαδή ουσίες που μιμούνται τη δράση των ανθρώπινων οιστρογόνων και ως ένα βαθμό προκαλούν αποτελέσματα ανάλογα της λήψης ορμονικής υποκατάστασης. Τέτοιες τροφές περιλαμβάνουν το λιναρόσπορο και το λινέλαιο, το τζινσενγκ, τη σόγια και το τόφου. Παρόλο που σε γενικές γραμμές η μέτρια χρήση τους δε θεωρείται ότι εγκυμονεί κινδύνους οι υπερβολές πρέπει να αποφεύγονται γιατί δεν υπάρχουν δεδομένα ασφάλειας για μακροχρόνια ή εντατική λήψη.

4) Βιταμίνη Β και Ε. Η λήψη βιταμινών του Β συμπλέγματος θεωρείται ότι συμβάλλει στην αποφυγή συμπτωμάτων κατάθλιψης που συχνά συνοδεύουν την εμμηνόπαυση. Η βιταμίνη Ε περιορίζει τις εξάψεις και τις νυχτερινές εφιδρώσεις και προλαμβάνει το αδυνάτισμα του δέρματος, των νυχιών και των μαλλιών.

5) Ασβέστιο, μαγνήσιο και φαρμακευτική αγωγή κατά της οστεοπόρωσης. Η λήψη αγωγής για πρόληψη της οστεοπόρωσης μπορεί να καθυστερήσει και να μειώσει τη βαρύτητα της πάθησης τα επόμενα χρόνια.

6) Χρήση κολπικών λιπαντικών. Λιπαντικές κρέμες τύπου ΚΥ βοηθούν στην παροδική ανακούφιση από το αίσθημα κολπικής ξηρότητας και διευκολύνουν τη σεξουαλική επαφή. Παρόμοια αποτελέσματα επιτυγχάνονται και με την τακτική τοπική χρήση ελαίου βιταμίνης Ε.

7) Αρωματοθεραπεία. Τα έλαια αρωματοθεραπείας, όπως η λεβάντα, μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της αϋπνίας και τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.

8) Αντικαταθλιπτικά, κλονιδίνη, γκαμπαπεντίνη. Πρόκειται για φάρμακα που σχεδιάστηκαν για την αντιμετώπιση άλλων παθήσεων όμως βρέθηκε ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικά και στη μείωση των εξάψεων και νυχτερινών εφιδρώσεων. Εξυπακούεται ότι η συνταγογράφησή τους μπορεί να γίνει μόνο από το γιατρό σας.






gynaikologia.gr











Dr Γεώργιος Κ. Μιχαλόπουλος DRCOG BSCCP
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος
Ειδικός στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική
τ. Επιμελητής New Royal Infirmary of Edinburgh
Ειδικευθείς και εξειδικευθείς στη Μ.Βρετανία

Γράμμου 45, Βριλήσσια 152 35, Αθήνα
Τηλ. 2108045090, 6981012992


Όροι χρήσης ιστοσελίδας