banner














Αρχική

Βιογραφικό

Ιατρείο

Θέματα

Επικοινωνία

Σύνδεσμοι


Φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική (VBAC) –
τελικά ποια είναι η αλήθεια;

Σημείωση:

Όσα παρατίθενται παρακάτω βασίζονται σε διεθνείς μελέτες που έχουν γίνει στο εξωτερικό. Νεότερα δεδομένα από τοκετούς VBAC στην Ελλάδα παρουσιάζουν σημαντικές στατιστικές διαφορές επιπλοκών.


Τα τελευταία χρόνια το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μ. Βρετανίας (NHS) κάνει μια σοβαρή προσπάθεια να δώσει στους ασθενείς του επιπλέον δυνατότητες επιλογών. Επιλογή νοσοκομείου, γιατρού, θεραπείας. Αυτή η αλλαγή πλεύσης σε σχέση με το παρελθόν δεν απορρέει από την αντίληψη περί πολιτικής ορθότητας (political correctness) για την οποία οι Βρετανοί φημίζονται. Αντίθετα πηγάζει από τη διαπίστωση ότι η όποια θεραπευτική προσέγγιση είναι αποτελεσματικότερη και οικονομικότερη προσαρμόζοντας κατά το δυνατό το σύστημα στις ανάγκες και επιθυμίες των ασθενών.

Στη Μαιευτική η στροφή αυτή είναι κατεξοχήν εμφανής στο χειρισμό των επιτόκων που έχουν γεννήσει στο παρελθόν με καισαρική τομή. Πριν από κάποια χρόνια τοκετός με καισαρική τομή σήμαινε αυτομάτως πως και όλοι οι επόμενοι τοκετοί θα γίνονταν με τον ίδιο τρόπο. Αυτό βασίστηκε στην αντίληψη ότι μια εκτεταμένη τομή στη μήτρα προδιαθέτει σε ρήξη του οργάνου κατά τη διάρκεια των έντονων συσπάσεων του τοκετού. Δεδομένου ότι η ρήξη της μήτρας θέτει σε κίνδυνο τόσο τη μητέρα όσο και το μωρό θεωρήθηκε ότι ο τοκετός είναι ασφαλέστερο να αποφεύγεται σ' αυτές τις περιπτώσεις. Αυτό ήταν ένα δόγμα που ακολουθήθηκε ευλαβικά στις περισσότερες χώρες για δεκαετίες. Παρολαυτά με τη σταδιακή αλλαγή της χειρουργικής πρακτικής και τη χρήση εγκάρσιων τομών αντί για τις παραδοσιακές κάθετες η άποψη αυτή άρχισε να αναθεωρείται. Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν για να εκτιμήσουν το ύψος του κινδύνου αυτού κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κυμαίνεται γύρω από 0,5 έως 0,74% - δηλαδή από τις 135 ως 200 γυναίκες με προηγηθείσα εγκάρσια καισαρική τομή που θα επιχειρήσουν φυσιολογικό τοκετό (VBAC – vaginal birth after caesarean) μόνο μία θα υποστεί ρήξη μήτρας. Επιπλέον, ένα ποσοστό περίπου 72-76% των γυναικών που επιλέγουν VBAC θα καταφέρουν όντως να γεννήσουν φυσιολογικά.

Με την αποδοχή των δεδομένων αυτών άρχισε μια στροφή 180 μοιρών στο NHS και σταδιακά έγινε πάγια πολιτική να ρωτώνται οι γυναίκες με προηγηθείσα καισαρική με ποιο τρόπο επιθυμούν να γεννήσουν αφού ενημερώνονται για τα στατιστικά στοιχεία. Καθώς το σύστημα απέκτησε μεγαλύτερη εμπειρία, η διεξαγωγή VBAC ξέφυγε από τα πλαίσια του εξωτικού και μπήκε στην καθημερινή πράξη. Πλέον οι νεότερες γενιές μαιευτήρων και μαιών στη Μ. Βρετανία έχουν απόλυτη εξοικείωση με το VBAC που αντιμετωπίζεται όπως και οποιοσδήποτε άλλος τοκετός και έχουν ξεπεραστεί οι επιφυλάξεις για την κινητοποίηση της επιτόκου, τη χρήση επισκληριδίου αναλγησίας, ωκυτοκίνης, κλπ. Το πιο χαρακτηριστικό είναι όμως ότι πλέον σε πολλά νοσοκομεία το VBAC έχει φτάσει να θεωρείται πρακτικά μονόδρομος οπότε η έγκυος καλείται να ζητήσει καισαρική αν δεν επιθυμεί φυσιολογικό τοκετό και όχι το αντίθετο...

Ως γνωστό οι νοοτροπίες αλλάζουν δύσκολα και στη χώρα μας έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο μέχρι να φτάσουμε στα επίπεδα αποδοχής του φυσιολογικού τοκετού μετά από καισαρική που έχει η Μ. Βρετανία. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι οι γυναίκες που επιθυμούν αυτό τον τύπο τοκετού δεν μπορούν και στη χώρα μας να έχουν ένα ασφαλή VBAC επιλέγοντας την κατάλληλη μαιευτική ομάδα που διαθέτει τη σχετική εμπειρία.






gynaikologia.gr











Dr Γεώργιος Κ. Μιχαλόπουλος DRCOG BSCCP
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος
Ειδικός στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική
τ. Επιμελητής New Royal Infirmary of Edinburgh
Ειδικευθείς και εξειδικευθείς στη Μ.Βρετανία

Γράμμου 45, Βριλήσσια 152 35, Αθήνα
Τηλ. 2108045090, 6981012992


Όροι χρήσης ιστοσελίδας